NHO Ung

 • Prøv Forsprang. Der hjelper vi deg med jobbsøknad, CV og intervju. Lenke finner du i artikkelen. Foto: Istockphoto.
  Prøv Forsprang. Der hjelper vi deg med jobbsøknad, CV og intervju. Lenke finner du i artikkelen. Foto: Istockphoto.

Slik får du jobb

Se våre tips til hvordan du får deg jobb, bruk våre maler for søknad og CV og lær hvordan du lykkes på jobbintervju.

Typiske deltidsjobber finner du på restauranter, kaféer, butikker, kiosker og turistattraksjoner. Ellers har du også muligheter som journalist i lokal radio og avis, innen rengjøring, lagerarbeid, malejobber, gartnerarbeid, barnepass, støttekontakt, avisbud og enkelt kontorarbeid.

Noen tips

 • Hør med venner, bekjente og familie om de har tips til jobber.
 • Finn turistattraksjoner som kan trenge folk.
 • Utforsk nettsider som har ledige stillinger utlyst. Eksempler finner du i våre anbefalinger: Nettsider om jobb.
 • Les stillingsannonser i lokalaviser og tidsskrifter.
 • Undersøk om bedrifter du er interessert i har ledige jobber utlyst på sine nettsider. Bruk Gule Sider for å finne bedrifter innen ulike bransjer.
 • Besøk bedrifter i nærområdet. Ta med informasjon om deg selv som du kan legge igjen.
 • Kontakt bemanningsbyråer og eventselskaper som lager markedsføringsaktiviteter i butikker og på gata.
 • Søk jobber i utlandet. Mer om det videre i artikkelen.

Slik søker du

Gjør du en innsats for å lære mest mulig i dine første jobber vil det komme til nytte senere. Husk å få med deg en attest eller en referanse fra jobber du har hatt. Det gjør din neste arbeidsgiver mer trygg på at du er den rette å ansette. Med gode referanser blir det lettere å få enda mer interessante jobber i neste runde.

Om du vil tipse din leder og arbeidsgiver om hva han eller hun bør tenke på ved å ansatte unge sommervikarer har vi laget en huskeliste på nho.no: Har du ansatt sommervikarer?

Jobbe i utlandet

Når du kan språk kan du få jobb i blant annet butikker eller på en restaurant utenlands. Lettest er det på et feriested og du kan søke jobber når du kommer dit. Likevel er det smart å planlegge på forhånd. Det er mange måter du kan få jobb utenlands. Under er noen tips.

NAV

Hos ditt lokale NAV kontor kan du få informasjon om utenlandsjobb. Du kan også gå inn på nettstedet til NAV og se hva som er ledig.

Aviser

I avisene kan du finne annonser om utlandsjobber som au-pair-jobber. Norske familier utenlands velger ofte å sette inn annonser i norske aviser.

Ambassader

Flere ambassader i Norge har programmer for nordmenn som ønsker å jobbe i deres hjemland. Ta kontakt med ambassaden til det landet du er interessert i og hør om de har tips til hvordan du kan gå frem.