NHO Ung

 • Lag en egen søknad til hver jobb du søker. Der får du frem hvorfor akkurat du passer til denne stillingen. Foto: Istockphoto.
  Lag en egen søknad til hver jobb du søker. Der får du frem hvorfor akkurat du passer til denne stillingen. Foto: Istockphoto.

Hvordan søke jobb og lærlingplass?

Følg vår oppskrift og du vil bli lagt merke til i søkebunken.

En søknad skal gi et bilde av dine personlige og sosiale ferdigheter og din motivasjon for stillingen. Ikke skriv samme søknad til flere stillinger eller læreplasser. I tillegg må du ha en ryddig CV, noe du kan lære om i artikkelen "Oppskrift på CV".

Slik kan en søknad se ut

Først må du kunne enkel layout for en skriftlig henvendelse. Se også vedlagt mal med eksempel oppe til høyre for artikkelen.

 • Få med dato i høyre hjørnet.
 • Skriv eget navn og adresse på venstre side.
 • Skriv mottakers navn og adresse litt under dette.
 • Lag en overskrift i fet skrift om hva søknaden gjelder.
 • Selve hovedteksten deles opp i avsnitter så den blir mer lettlest. Gjør søknaden så kortfattet som mulig. En side burde holde.
 • Tilslutt skriver du din signatur for hånd og navnet ditt skrevet på PC under dette.

Søknadsteksten

Innled med hva du søker på. Nå gjelder det å få bedriften nysgjerrig og interessert i hvem du er og forstå hvorfor akkurat du passer til den aktuelle stillingen. Arbeidsgiver må raskt få et inntrykk av at du har noe å tilby som bedriften har behov for. Vær ærlig slik at du kan stå inne for det du skriver.

Hold deg til hva bedriften spør etter i stillingsannonsen. Vis i tillegg til kvalifikasjoner du har som du mener bedriften kan ha bruk for ut over det de spør etter og begrunn hvorfor.

Få frem

 • Kvalifikasjoner og egenskaper som gir deg en styrke i forhold til stillingen.
 • Utdanning, erfaring fra tidligere jobber eller engasjement som er relevant.
 • Motivasjon for å jobbe på nettopp denne arbeidsplassen.

En stund etter at søknaden er sendt er det lurt å ta en telefon til bedriften. Du må da ha relevante spørsmål å stille. Det kan være spørsmål om forhold ved stillingen som ikke blir nevnt i annonsen. For eksempel hvordan er arbeidsmiljøet i bedriften? Hva slags mennesker kommer du eventuelt til å jobbe sammen med?

En telefon kan bidra til at bedriften husker deg og skjønner at du er motivert for stillingen. Det kan øke din sjanse for å komme på jobbintervju.

Åpen søknad

Hvis det er en bedrift du gjerne vil jobbe i, som ikke har utlyst en stilling, kan du sende en åpen søknad. Det betyr at du ikke skriver hva du søker på, men mer om hva du vil oppnå i arbeidslivet og hvorfor du søker jobb i akkurat denne bedriften. Det er en fordel at du har kontaktet en person i bedriften på forhånd som du kan sende søknaden til.